Waar kan ik het beste een fotoboek laten maken?

Deze vraag wordt door cursisten en klanten regelmatig aan mij gesteld. Die vraag is echter niet eenvoudig te beantwoorden. Het hangt er maar helemaal van af wat je eisen zijn en hoeveel geld je er voor over hebt.

De één is uiterst tevreden met een fotoboek van het Kruidvat of van de Hema terwijl de ander er z’n neus voor ophaalt.

Google weet raad

Zoek naar ‘beste fotoboek’ en je wordt getrakteerd op vele sites waar leveranciers van fotoboeken worden vergeleken en/of zelfs ‘getest’.

Ga nooit direct alleen maar af op het aantal sterren of op termen als ‘beste koop’. Een leverancier krijgt immers zo’n stempel doordat het de meeste punten heeft verzameld op basis van criteria en wegingsfactoren van de tester! Wellicht heb jij andere criteria. Als levertijd voor jou helemaal niet belangrijk is dan komt er waarschijnlijk een andere winnaar naar boven.

Kijk dus iets verder en achterhaal hoe men heeft beoordeeld, lees verschillende reviews en ervaringen van gebruikers en trek je eigen conclusie.

Ben je van plan om een lekker groot en dik boek te laten maken, probeer je kandidaat leverancier dan eerst eens uit met een kleine variant. Zo krijg je een indruk van de kwaliteit en van de software. Probeer dus ook lay-out-technische zaken uit die je straks met je grotere boek wilt toepassen. Misschien kom je tot de conclusie dat je kandidaat toch niet voldoet en dan heb je een hoop geld bespaard!

Saal Digital

Ooit gehoord van Saal Digital? Nou, ik niet. Totdat ik op Facebook een advertentie zag waarin fotografen werden gezocht die een review willen schrijven over hun product, een fotoboek.

Het fotoboek kan men naar eigen smaak opmaken en laten drukken met een korting van € 40,00. Als echte Nederlander had ik daar wel oren naar, een gratis fotoboek, wie wil dat nou niet?

Na het doorlopen van de aanmeldingsprocedure ben ik enthousiast begonnen me te oriënteren.

De website

De advertentie op Facebook maakt al direct duidelijk dat Saal Digital kwaliteit wil uitstralen. Op de website komt dit iets minder duidelijk naar voren, maar als je kijkt bij het onderdeel Fotoboek dan zie je met name voorbeelden van luxe fotoboeken.
Naast een hoogglans foto als omslag kan je ook kiezen uit verschillende luxe afwerkingen zoals leer en impressies van hout, metaal, leisteen, enz.

Je kan kiezen voor een cadeaubox voor € 20,00.

Bij het hoofdstuk “Prijzen/formaten” kan je eenvoudig zien hoeveel je boek gaat kosten. Over de verzendkosten van € 4,95 wordt niet geheimzinnig gedaan. Heb je een bepaald budget te besteden, dan kan je hier prima alle opties proberen om zo het maximale uit je budget te halen.

Als je klikt op de knop “Nu ontwerpen”, dan wordt direct de ontwerp software gedownload. Ook als je dat al een keer hebt gedaan. Hier zou een simpele vraag of je de software al hebt op zijn plaats zijn. Je wordt hierna direct naar een pagina geleid met instructies wat je met de gedownloade software moet doen (installeren). Zoals het hoort, toegesneden op het platform waarop je werkt (Windows of OSX).
De instructies zijn duidelijk. De voorbeeldplaatjes zijn weliswaar in het Duits, maar dat maakt het niet minder duidelijk.

Het ontwerpen

De professional kan er voor kiezen om het boek met bijvoorbeeld InDesign op te maken. De instructies hiervoor op de site zijn zeer uitgebreid en duidelijk, inclusief sjablonen voor Photoshop en InDesign.

Ik heb ervoor gekozen om het boek op te maken met de software van Saal Digital omdat ik denk dat de meeste van mijn klanten hier ook voor kiezen.

Bij het starten van het programma dien je eerst je keuzes te maken voor afmeting, afwerking en aantal pagina’s. Pagina’s kunnen later altijd nog worden toegevoegd. De totaalprijs excl. verzendkosten staat constant onder in het scherm, wel zo handig.
Ik wilde een groot formaat boek (A4 liggend) en ik wilde uiteraard binnen de € 40,00 blijven. Met 26 glans-pagina’s kwam ik op precies € 34,95, excl. verzendkosten.

Daarna kan het ontwerpen beginnen. De interface ziet er overzichtelijk uit, met links je mappenstructuur en in het midden het ontwerp gebied.

Aan de rechter kant kan je de eigenschappen van je foto of een ander object aanpassen. Met een zeer ruime keuze aan achtergronden, structuren en cliparts. Ook de voorgedefinieerde lay-outs zijn talrijk en redelijk bruikbaar, er zitten aardige stijlen bij, maar zoals ik dat ook ken bij andere programma’s, het wordt al heel snel te bond.

Na wat spelen met de lay-out mogelijkheden heb ik uiteindelijk gekozen voor een blanco lay-out met voornamelijk pagina vullende foto’s.
De lay-out opties zijn duidelijk en het aanpassen werkt intuïtief. Bij het aanpassen van het formaat van een afbeelding is het wel zaak dat je er op let dat het slotje dicht is zodat de verhouding behouden blijft.
Tijdens het plaatsen van een foto wordt aangegeven of de kwaliteit voldoende is.
Voor zover ik kan beoordelen biedt de software voldoende mogelijkheden om een geheel eigen stijl te bereiken. Het is geen InDesign, dat mag duidelijk zijn, maar voor de meeste mensen zal het goed genoeg zijn.

Wanneer je klaar bent met ontwerpen en alles nog eens gecheckt hebt, en nóg eens gecheckt hebt, dan kan je via een winkelwagentje het proces afronden. Waarna het spannende afwachten kan beginnen.

Het Resultaat

Op een maandag heb ik de bestelling geplaatst en de vrijdag erop lag het boek in de bus. Ik weet niet of dat snel is, maar voor mij was het snel genoeg.

Het boek was goed verpakt, in beschermende folie en karton.

Ik had gekozen voor een glanzende foto als omslag en dat zag er erg mooi uit. Ook over de kwaliteit van de foto-pagina’s ben ik zeer te spreken. Kleuren zijn goed, zwart/wit foto’s zijn mooi, de glans is ook prachtig. Ik was ook benieuwd naar de matte versie, maar helaas kan je niet mat en glans in één boek combineren.


Er is gebruik gemaakt van stevig foto-papier dat zodanig is gebonden dat een spread (2 aaneengesloten pagina’s) geen duidelijke naad vertoont en het boek overal kan worden opengeslagen en volledig plat kan liggen. Dat is een erg mooi effect. Met een liggend A4 boek heb je bij een spread toch een foto van 56 cm breed!

Tot slot

Ik ben tevreden voor wat betreft kwaliteit en mogelijkheden. Of de prijs/kwaliteit verhouding goed is kan ik niet beoordelen. Ik zou voor dit boek persoonlijk wel € 40,00 over hebben, maar misschien kan het ergens anders goedkoper en/of beter.

Dus, kies je voor Saal Digital, dan zal je daar geen spijt van krijgen, maar wil je met zekerheid het beste of het goedkoopste of wat dan ook, dan zal je toch zelf op onderzoek uitmoeten.

Wil je hulp bij het maken van je fotoboek of wil je het helemaal uitbesteden, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *