Omkleuren
11 april 2016
Retoucheren
12 april 2016

Een foto kan door allerlei oorzaken beschadigd raken. Photoshop biedt verschillende tools (gereedschappen) om deze foto's te repareren (herstellen).

Foto's raken vaak beschadigd doordat ze lange tijd achter glas of plastic hebben gezeten waardoor de foto is vast gaan kleven. Met het loshalen van de foto gaan delen van de fotografische laag mee. Vaak gaat het om een uniek exemplaar waar men zeer aan is gehecht. Soms gaat het zelfs om een foto van een foto (zie foto 2)...
Ook wanneer men een goede reproductie wil van een krantenfoto, dan moet er vaak iets worden hersteld. Zoals in het geval van de eerste foto moesten de vouwen en het raster dat is gebruikt bij het drukken, worden verwijderd. In zo'n geval begint het herstellen al bij de voorbereidingen: strijken en optimaal scannen.
De 'kunst' bij het herstellen van beeldmateriaal is om het zoveel mogelijk te brengen naar de originele staat en daarbij de verleiding te weerstaan om de foto mooier te maken dan die was. Dit gaat overigens altijd in nauw overleg met de opdrachtgever door de verschillende stadia van reparatie te bespreken.